SOCIAL MEDIA  ·   GRAFISCH ONTWERP  ·  WEBSITES & WEBSHOPS  ·  CREATIEVE MARKERING

5 tips voor een creatief concept ontwikkelen

“Maar ik ben helemaal niet creatief”, is een opmerking die ik vaak hoor. Creatief bezig zijn én wat je maakt mooi vinden is eigenlijk iets totaal anders.  Iedereen kan creatief bezig zijn. En dan heb je ook nog het werk dat je zelf wel mooi vindt, maar anderen misschien niet. Als creatieve marketingspecialist deel ik graag mijn inzichten over het ontwikkelen van creatieve concepten.

Hoe zorg je nou dat je een creatief concept neerzet waar je zelf trots op bent maar die je ook kunt onderbouwen met een goed verhaal. 

Ik geef je 5 tips voor een creatief concept ontwikkelen en deel hoe ik tot mijn eigen huisstijl gekomen ben.

Zo lang als ik weet ben ik altijd creatief bezig geweest. Mijn oma was kunstenares en regelmatig mocht ik met haar schilderen en knutselen. Als ik daar niet mee bezig was, was het wel met andere mooie dingen creëren. En daar kom ik op mijn punt: mooie dingen. Wat tja, wat is mooi eigenlijk? En moet ik het mooi vinden of juist een ander. Of wil ik een verhaal vertellen en hoeft mijn werk helemaal niet mooi te zijn? 

1. Denk eerst na over wat je wilt uitstralen

Eigenlijk geldt dit voor alles wat je maakt. Voordat je bezig gaat, denk eerst eens na over wat je wilt dat jouw werk uit gaat stralen. Bijvoorbeeld bij het maken van een logo of een social media campagne. Zo begon ik bij mijn huisstijl heel concreet met de volgende basis voorwaarden. 

  • Ik wou dat mijn huisstijl blijheid en plezier uit zou stralen, zo denk ik namelijk over mijn vak.
  • Ik wou dat er een symbool van bloesem (blossom) en een symbool van groei (boost) in zat.
  • Ik wou dat het illustratief was maar ook strak en simpel.

2. Gun jezelf de tijd om creatief bezig te zijn

Creativiteit is voor iedereen anders. De één schud de ene na de andere creatieve concepten uit zijn mouw en de ander heeft hier tijd voor nodig. We leven in een maatschappij waar alles snel moet gaan en AI heeft dit in een versnelling gebracht. Ik zie dat mensen die iets creatiefs willen maken daarom snel gefrustreerd raken. Ik betrap mijzelf hier ook op: als ik iets wil creëren merk ik dat ik vaak wil dat dit snel lukt en dat iedereen het mooi vindt.

Ook voor mijn huisstijl ben letterlijk terug naar de tekentafel gegaan. Ik heb mijn basis voorwaarden erbij gepakt en deze visueel gemaakt. Ik heb rondgekeken wat vergelijkbare bedrijven voor huisstijl hebben. Toen ben ik met een lekkere kop koffie op een ochtend gaan schetsen.

3. Wees niet bang om iets te maken wat niet perfect is

Ongeacht wat anderen zeggen is jouw eigen gevoel over een creatief concept het allerbelangrijkst. Soms is het goed om iets even een tijd te laten liggen en er later op terug te komen. En ga vooral niet te veel mensen om hun mening vragen, dit beïnvloed jouw persoonlijke proces. Een eerste variant (en de tweede) is vaak niet perfect en dat maakt veel mensen bang of onrustig. Maar eigenlijk is dit heel menselijk.

Toen ik klaar was met schetsen heb ik 3 verschillende concepten digitaal uitgewerkt. Over de kleurstellingen had ik al snel een goed gevoel. Maar over de stijl van het logo bleef ik maar heen en weer gaan. Ik heb toen even de tijd genomen om het links te laten liggen.

4. Volg je eigen gevoel

Als je onzeker bent over wat je maakt, ga je anderen naar hun mening vragen. Hierboven benoemde ik al dat dit je persoonlijke proces beïnvloed. Daarmee bedoel ik niet dat het slecht is om feedback te vragen of met anderen te brainstormen: dit is juist heel goed. Maar vergeet niet dat je eigen gevoel vaak aangeeft wat juist is.

Toen ik met mijn 3 concepten bezig was keek mijn man Marcos wel eens mee. Hij is iemand van snelle keuzes maken en hard werken. Daar is niks mis mee, maar ik zat in een persoonlijk proces. Hij vond eigenlijk alles wat ik maakte mooi en was van mening dat ik door moest pakken met mijn eerste concept. Maar mijn eigen gevoel zei dat ik er toch nog niet helemaal was. Ik ben hierbij gebleven en ben op mijn eigen tempo hiermee doorgegaan.

Toen ik met mijn 3e concept bezig was liep ik vast. Ik was er bijna maar er ontbrak voor mijn gevoel iets. Toen vroeg ik Marcos om eens met mij te brainstormen. Hij gaf mij de tip om het pijltje een stokje te geven als een soort steeltje. Dit was nét dat beetje extra waar ik naar op zoek was. Samen brainstormen is dus helemaal niet erg, maar blijf wel naar je eigen gevoel luisteren.

5. Wees trots op jezelf

Ik zal hier geen clichés strooien zoals ‘je hebt toch plezier gehad?’ en ‘het gaat om het proces en niet om het resultaat’. Als je iets creatief op gaat leveren voor je werk gaat dit echt niet alleen om het plezier of het proces. Alleen leidt dit proces en het plezier wat je onderweg naar je eindconcept hebt wel tot het beste resultaat. Als je alles uit jezelf hebt gehaald en een goed onderbouwd concept neer hebt gezet waar je trots op bent, straalt dit concept dit ook uit.

Inmiddels is mijn eigen huisstijl helemaal af. Als je een huisstijl voor je eigen bedrijf moet ontwikkelen is dit lastiger dan als je iets in opdracht maakt. Hiernaast is, ondanks dat ik wel grafische vormgeving gestudeerd heb, grafisch ontwerp niet meer mijn beroep. Wel geniet ik van lekker creatief bezig zijn. Ik ben super trots op het concept wat ik heb neergezet.

Vind je het leuk om op te hoogte te blijven van mijn visie op creativiteit, marketing- en communicatie en andere vakpraat? Volg mij dan op social media.
Wil je meer weten of Blossom Boost? Of over mijn persoonlijke verhaal

1 gedachte over “5 tips voor een creatief concept ontwikkelen”

  1. Pingback: Ontdek hoe je met ChatGPT creativiteit behoudt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *